Μενού

Ζωντανή Συνεδρίαση του ΔΣ

module infoδράση κοινωνικές ομάδες

PHONES

KEP

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

326_ΟΑΣΑ

Κέντρο Κοινότητας

15605

KEP

EUROPE

ΕΠ 2014-2019

eBanking

Θάλασσες & Ακτές

Agri

Banner ΚΕΠ

KEP

Amea banner

ΑΜΕΑ

Banner Διαύγεια

Diavgeia

Weather

ΙστορίαPrint

Ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος είναι δήμος της περιφέρειας Αττικής, περιφερειακό διαμέρισμα Αν. Αττικής που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από τη συνένωση των προϋπαρχόντων, Δήμων, Σπάτων-Λούτσας και Αρτέμιδας. Έδρα του δήμου ορίστηκαν τα Σπάτα.

Σύμφωνα με τη διοικητική ιεραρχία υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος εκτείνεται από την πεδιάδα Μεσογείων, στην καρδιά της Αττικής Μεσογειακής γης έως τα παράλια του Ν. Ευβοϊκού, περιοχή που ορίζει την κεντρική ανατολική Αττική ενώ διαχωρίζεται από άλλες ευρύτερες χωρικές περιοχές (βορειοανατολική Αττική – Λεκανοπέδιο – νότια και νοτιοανατολική Αττική), σε ανάπτυγμα ημικυκλίου από τα φυσικά «φράγματα» του Πεντελικού όρους, του Υμηττού και της Μερέντας.

Ο Δήμος διαθέτει πλούσια ακτογραμμή που εκτείνεται σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του ενώ οι ακτές του δήμου είναι ποικιλόμορφες, µε το μεγαλύτερο κομμάτι της ακτογραμμής να είναι κατάλληλο για κολύµβηση µε καθαρά νερά και ποικιλία ακτών. Ωστόσο ο Δήμος αποτελείται στο σύνολο του από αστικά δημοτικά διαμερίσματα με το σύνολο τους να χαρακτηρίζονται ως πεδινά.

Αναλυτικότερα η νέα διοικητική δομή του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος αποτελείται από τις εξής Δημοτικές Κοινότητες:
- Δημοτική Κοινότητα Σπάτων-Λούτσας με συνολική επιφάνεια 52,469 τ.χλμ., αποτελείται από τους οικισμούς Σπάτα, Αγία Κυριακή, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Νικόλαος Μπούρα, Άγιος Σεραφείμ, Βελανιδιά, Έτος Στέκο, Ήμερος Πεύκος, Νεάπολη, Φοίνικας, Χριστούπολη.
- Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδος με συνολική έκταση 21,226 τ.χλμ., αποτελείται από τους οικισμούς Λούτσα, Βραυρώνα, Βελανιδέζα, Πράσινος Λόφος, Βρύση. Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 73.695 τ.χλμ.
Όσον αναφορά τη Δημοτική Κοινότητα  (Δ.Κ.) Σπάτων-Λούτσας υφίσταται ιστορικά σαν χωριό των Μεσογείων ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας (με σχετικές ιστορικές μαρτυρίες) και αναγνωρίζεται ως Κοινότητα το 1912 ενώ από το 1952 αποτελεί αυτοτελή Δήμο, το Δήμο Σπάτων – Λούτσας. Τα Σπάτα, βρίσκονται σε απόσταση 21 χιλιομέτρων ανατολικά των Αθηνών. Περιβάλλονται από τις δορυφορικές πόλεις της Παιανίας, της Παλλήνης, του Πικερμίου, Ραφήνας, Αρτέμιδας και Μαρκοπούλου. Εντός των διοικητικών της ορίων αναπτύσσονται πολλοί οικισμοί όπως είναι η Χριστούπολη, η Αγία Κυριακή, η Βελανιδέζα, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Νικόλαος Μπούρα, ο Άγιος Σεραφείμ, και πολλοί άλλοι..

Η Δημοτική Κοινότητα (Δ.Κ.) Αρτέμιδος, έως το 1962 αποτελούσε συνοικισμό του Δήμου Σπάτων και ονομαζόταν “Λούτσα” , η οποία στην αρβανίτικη γλώσσα προσδιορίζει ένα μέρος με πολύ νερό. Η περιοχή και ο αρχικός οικισμός της Λούτσας παραμένει στα διοικητικά όρια των Σπάτων μέχρι το 1974 όπου μετά αναγνωρίζεται ως Κοινότητα της Ανατολικής Αττικής με το όνομα Αρτέμιδα, ονομασία που προέρχεται από την αρχαία θεά Αρτέμιδα, αφού στην Βραυρώνα, παρακείμενη περιοχή, υπάρχουν τα ερείπια του ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδας.
Ο ακόλουθος χάρτης αποτυπώνει πανοραμικά τη γεωγραφική εικόνα του Δήμου.

Ο πληθυσμός του Δήμου σύμφωνα με τον Πίνακα Προσωρινών αποτελεσμάτων του Μόνιμου Πληθυσμού της Ελλάδος, απογραφή 2011 ανέρχεται σε 33.843 κατοίκους.
Ο πίνακας  που ακολουθεί περιέχει τον πληθυσμό, στους πρώην Δήμους Σπάτων-Λούτσας και Αρτέμιδος οι οποίοι σήμερα αποτελούν χωροταξικά και διοικητικά τις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες  Σπάτων-Λούτσας και Αρτέμιδος. Τα στοιχεία του συνολικού πληθυσμού του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος προέκυψαν από την σύνθεση των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα από την ΕΣΥΕ για τους πρώην Δήμους και αποτελούν χρήσιμα ιστορικά στοιχεία για την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην σημερινή πληθυσμιακή κάλυψη η οποία θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), σε αναλυτικούς και επεξεργασμένους πίνακες ανά Δήμο το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και ανά οικισμό το 2013.
 

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ (Έδρα: Σπάτα) Πληθυσμός ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΠΑΤΩΝ-ΛΟΥΤΣΑΣ 12.557 239 κατ./χλμ2
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 21.286 1.003κατ./χλμ2